BESTILL TIME

Hvordan skape god kommunikasjon med noen som har Alzheimer?

Holde hender, håp, alzheimer

Forstå Alzheimer og skape best mulig kommunikasjon

Alzheimer er en form for demens som gradvis påvirker hukommelse, tenkning og atferd. Det kan være en vanskelig reise for både den som har diagnosen og deres pårørende. Etter ønske fra en pårørende, skal vi i dette blogginnlegget ha fokus på hvordan man kan skape en best mulig kommunikasjon. Å kommunisere med noen som har Alzheimer eller en annen form for demens kan være utfordrende, men det er også en viktig måte å opprettholde forbindelsen og støtte deres trivsel på. Jeg ønsker å dele noen konkrete tips og råd for å hjelpe deg med å oppnå god kommunikasjon med dine kjære som lever med Alzheimer.

 

La oss først se litt nærmere på fakta rundt Alzheimer

Alzheimer er den vanligste formen for demens, en tilstand som gradvis forverrer hukommelse, tenkning og atferd. Tidlige tegn inkluderer glemsomhet, forvirring om tid og sted, samt vanskeligheter med å utføre daglige oppgaver. Selv om det i dag ikke finnes en kur for Alzheimer, kan tidlig diagnose og riktig omsorg bidra til å forbedre livskvaliteten for de berørte.

Sykdommen utvikler seg gradvis og diagnosen kan være utfordrende å stille. Som sykdommen utvikler seg, kan personen oppleve økende vanskeligheter med å kommunisere og utføre daglige oppgaver. Det kan være hjerteskjærende for både den som har diagnosen og deres pårørende å se tapet av selvstendighet og identitet.

 

 

Det å være pårørende

Å være pårørende til noen med Alzheimer er en utfordrende, følelsesmessig og ofte krevende opplevelse. Det krever en dyp forståelse for sykdommen og dens konsekvenser, samtidig som det er nødvendig med mye tålmodighet og omsorg.

For mange pårørende kan det være en berg-og-dalbane av følelser, fra sorg og frustrasjon til kjærlighet og håp. Å se en man er glad i gradvis miste grepet om sin identitet og livshistorie kan være hjerteskjærende. Det å møte behovene til noen med Alzheimer, som ofte endres og kan være uforutsigbare, krever stor tilpasningsevne og empati.

Pårørende spiller en uvurderlig rolle i omsorgen og støtten til personen med Alzheimer. De er ofte den primære omsorgsgiveren, og deres rolle er avgjørende for å sikre at den som har diagnosen får den omsorgen og støtten de trenger. Dette kan innebære alt fra å hjelpe med daglige oppgaver som personlig hygiene og måltider, til å gi følelsesmessig støtte og forståelse. Det kan føles som om man mister kontakten med den personen man en gang kjente, og det kan være vanskelig å finne støtte blant andre som ikke forstår det fulle omfanget av utfordringene man står overfor.  Det er derfor viktig for pårørende å søke støtte og hjelp når det er nødvendig. Dette kan være gjennom støttegrupper, rådgivning eller andre former for omsorg og assistanse. Å dele erfaringer med andre i samme situasjon kan være svært hjelpsomt og bidra til å lette byrden av omsorgsgiverrollen.

 

Tips til god kommunikasjon

Å opprettholde god kommunikasjon med en person som har Alzheimer krever tålmodighet, forståelse og tilpasning. Her er noen tips som kan hjelpe deg:

  1. Vær tålmodig og respektfull - Gi personen tid til å uttrykke seg, og unngå å korrigere eller kritisere dem:

     Når du kommuniserer med noen som har Alzheimer, er tålmodighet og respekt avgjørende. Det kan ta tid for personen å finne ordene de ønsker å bruke, eller å uttrykke tankene sine på en klar måte. Ved å gi dem den tiden de trenger, viser du at du verdsetter deres tanker og følelser. Unngå å korrigere eller kritisere dem hvis de gjør feil eller har problemer med å uttrykke seg. Dette kan føre til frustrasjon og forvirring, og kan forverre kommunikasjonsutfordringene.
  2. Bruk enkel og tydelig kommunikasjon -Hold setningene korte og enkle, og bruk klare og tydelige ord: 

    Det er viktig å bruke enkel og tydelig kommunikasjon. Hold setningene korte og enkle, og unngå å bruke lange og kompliserte ord eller setninger. Bruk klare og tydelige ord som er lett forståelige. Dette kan hjelpe personen med å forstå hva du sier og kan redusere forvirringen og frustrasjonen. Prøv å unngå å bruke slang eller uformelle uttrykk som kan være forvirrende eller vanskelig å forstå.
  3. Vær oppmerksom på kroppsspråk og tonefall -Bruk beroligende bevegelser og ansiktsuttrykk for å uttrykke empati og forståelse: 

    Kroppsspråk og tonefall spiller en viktig rolle i kommunikasjonen med noen som har Alzheimer. Vær oppmerksom på ditt eget kroppsspråk og tonefall, og prøv å bruke beroligende bevegelser og ansiktsuttrykk for å uttrykke empati og forståelse. Dette kan hjelpe til med å skape en atmosfære av trygghet og tillit, og kan gjøre det lettere for personen å kommunisere med deg. Hold øyekontakt og smil når det er hensiktsmessig, og vis at du er tilstede og engasjert i samtalen.
  4. Bruk gjenkjennelige bilder og objekter - Dette kan hjelpe personen med å uttrykke seg når ordene svikter: 

    Noen ganger kan ordene svikte, men bilder og objekter kan være en nyttig måte å kommunisere. Bruk gjenkjennelige bilder og objekter som kan hjelpe personen med å uttrykke seg når ordene svikter. Dette kan inkludere bilder av familie og venner, favorittsteder eller hobbyer, eller gjenstander som er kjent og kjære for dem. Å bruke visuelle hjelpemidler kan bidra til å stimulere minner og assosiasjoner, og kan gjøre kommunikasjonen mer meningsfull og tilfredsstillende.
  5. Vær til stede og fokusert - Gi personen din fulle oppmerksomhet under samtalen og unngå å bli distrahert av andre ting: 

    Det er også viktig å være til stede og fokusert. Gi personen din fulle oppmerksomhet under samtalen, og unngå å bli distrahert av andre ting som kan skje rundt deg. Dette kan inkludere å slå av TV-en eller radioen, legge bort telefonen eller andre elektroniske enheter, og gi personen din udelte oppmerksomhet. Ved å være til stede og fokusert, viser du at du verdsetter deres selskap og ønsker å lytte til det de har å si. 
  6. Bruk av musikk:

    Selv om verbalt språk kan bli vanskeligere for personer med demens, har musikken en bemerkelsesverdig evne til å nå inn i hukommelsen og følelsene på en måte som ord ofte ikke kan.

Vi ønsker å trekke frem det siste punktet om musikk, fordi musikk spiller en unik og kraftig rolle i kommunikasjonen med personer som har Alzheimer. Når vi spiller musikk for noen med Alzheimer, kan det ofte utløse sterke følelser, minner og assosiasjoner. Dette kan føre til øyeblikk av glede, trøst og til og med en følelse av forbindelse med omgivelsene. Selv om personen kanskje har glemt navn og ansikter, kan de fortsatt huske sangtekster, melodier og følelsen av musikken fra tidligere i livet.

Musikk kan også være en bro som forbinder mennesker og åpner for kommunikasjon på tvers av språkbarrierer. Når vi synger, danser eller lytter til musikk sammen, oppstår det en form for fellesskap som går utover ordene. Det er en måte å uttrykke følelser, dele øyeblikk og være sammen på en dyp og meningsfull måte. For personer med Alzheimer kan musikk også være en måte å bevare deres identitet og selvuttrykk på. Selv om språket gradvis kan gå tapt, forblir kjærligheten til musikk ofte intakt. Å spille deres favorittsanger eller gi dem muligheten til å delta i musikalske aktiviteter kan gi dem en følelse av mestring og glede. Derfor er musikk en uvurderlig ressurs i kommunikasjonen med personer som har Alzheimer. Det er et universelt språk som kan gi trøst, glede og forbindelse til både dem og deres omsorgspersoner. Ved å integrere musikk i hverdagen deres, kan vi berike deres liv og skape uforglemmelige øyeblikk av fellesskap og glede.

 

Husk at god kommunikasjon med noen som har Alzheimer handler om mer enn bare ordene du bruker. Det handler om å være til stede, lytte med empati og respekt, og tilpasse seg deres behov og evner. Ved å bruke disse tipsene og tilpasse din kommunikasjonsstil, kan du bidra til å skape meningsfulle og berikende stunder sammen. 

Det kan som sagt være krevende å være pårørende, og om du skulle trenge hjelp eller støtte med det du står i, kan Sigurd hjelpe deg. Du finner enkelt timen som passer deg best, på vår online booking.

 

Forfatter: Caroline C. Barca 

Medforfatter: Sigurd Stubsjøen

For å bestille en time gå til vår online booking.

Bestill time

Er du ikke abonnent?

Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.

Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!