Mindfulness Living
Mindfulness Living
I løpet av de siste 20 årene har mindfulness living og meditasjon blitt veldig populært. I dette blogginnlegget skal jeg besvare følgende spørsmål:
- Hva er det?
- Hva er poenget med å praktisere det?
- Hvem har utbytte av det?
- Hvordan praktiserer vi det?
- Hvilken praktisk betydning har det for selvutvikling?
Dette er det første innlegget i en serie artikler om mindfulness living som vil omfatte spising, trening, stresskontroll, selvutvikling med mer.
Hva er mindfulness living og meditasjon?
Mindfulness-meditasjon har sine røtter i Buddhistiske tradisjoner og særlig fra Tibetansk Buddhisme, ca. 2000 år tilbake i tid (Sigurd – er kanskje det reelle tallet egentlig mye større?). I moderne tid har Jon Kabat-Zinn stått i forgrunnen med forskningen sin innen området. https://goo.gl/WhzP7k
Innenfor vestlig kultur har vi fjernet de religiøse rammene rundt mindfulness-meditasjon og har kun sett på meditasjons-metodikken og hva den gjør med sinnet vårt.
Mindfulness-meditasjon er en enkel metode å lære, og de fleste opplever resultater allerede etter åtte til tolv uker. Over tid endrer du hjernen din til det bedre slik at du blir mer motstandsdyktig mot stress og sykdom.
En rekke positive endringer inntreffer for de alle fleste som mediterer: større sinnsro, bedre fysisk helse, større livsglede, mindre sykdom og raskere tilfriskningsprosess, bedre konsentrasjonsevne, bedre søvn, bedre psykisk helse osv.
Disse positive endringene er grunn nok til å investere litt tid hver dag til å lære deg å meditere og komme inn i en god rutine.
Hvem har glede av å meditere?
Jeg har lest om noen få tilfeller der mindfulness-meditasjon har gjort utøveren mer stresset. Hvis du er en av de som opplever en vesentlig økning i stress og uro når du begynner å meditere, er kanskje ikke mindfulness noe du bør praktisere. Det er samtidig helt vanlig etter ti til tretti dagers meditasjon at de fleste i en kort periode på ca. to uker går gjennom en renselsesprosess. Da er det vanlig at man opplever uro og stress. Dette går over etter ca. to uker, og den som mediterer kommer ut av denne perioden med større sinnsro. Det er viktig å gi det et ordentlig forsøk før du gir opp. Kanskje vil du etter en kort periode oppleve at uroen faller bort?
Dersom du allerede har angst, depresjon, kronisk smerte eller andre helserelaterte utfordringer, vil jeg anbefale at du fortsetter i behandling (eller oppsøker lege/psykolog) og lærer deg mindfulness-meditasjon som et godt supplement. Innsikten du vil få om deg selv, pluss evnen til større selvkontroll, vil styrke deg og hjelpe deg til å bli frisk.
Hvis du ønsker en livsstilsendring, for eksempel å bli motivert til å trene regelmessig, gå ned i vekt og spise sunnere, eller slutte med en dårlig uvane som å røyke eller spise sjokolade, vil jeg anbefale at du begynner med mindfulness-meditasjon.
En to-stegs prosess for å lære mindfulness-meditasjon
Det er veldig lett å lære mindfulness-meditasjon. Prosessen består av to steg. I steg 1 bruker du din indre stemme til å fokusere oppmerksomhet. I steg 2 går du over til å la det bli en automatisert prosess. La meg beskrive dette litt nærmere:
Steg 1 – indre stemme
Fra øyeblikk til øyeblikk har du en konstant indre stemme som kommenterer alt du ser eller beskriver for deg selv hva du har tenkt å gjøre. Denne indre stemmen er del av din tankeprosess som former hvordan du oppfatter deg selv og mulighetene dine. Solan har en svært positiv indre stemme der han ser muligheter i en hver situasjon. Ludvig, derimot, ser bare begrensninger og hva som kan gå galt.
Prøv følgende tanke-eksperiment: se litt rundt deg og beskriv for deg selv alt som er rødt i rommet. Jeg skriver dette på en koselig kafé på Solli plass, der jeg ser et bilde av et brød som har et rødskjær, et bilde av en kake på et rødt bord, og en kake med et jordbær på toppen i disken ved kassa. Jeg var ikke oppmerksom på dette før jeg begynte å se rundt meg.
Jeg kan flytte oppmerksomheten min til å tenke på om det er noe jeg er fristet til å spise. Da kjenner jeg smaken av kaken i bildet og ved disken, eller jeg forestiller meg opplevelsen av å spise en deilig grovbrødskive.
Det er nærmest ubegrenset hva jeg kan oppleve hvis jeg endrer min indre stemme. Dette fungerer fordi jeg blir oppmerksom på ulike aspekter av den virkeligheten jeg befinner meg i.
For å meditere bør du sitte rakrygget i en stol og lukke øynene. Start med å si til deg selv: «Jeg er bevisst pusten min og jeg aksepterer måten jeg puster på.»
Da dette er en ganske kjedelig oppgave vil tankene dine vandre. Når du blir bevisst at du tenker en tanke, si til deg selv: «Jeg er bevist tanken(e) som jeg tenker og aksepterer tanken(e).» Etter at du har anerkjent tanken(e), vend oppmerksomheten tilbake til pusten og gjenta: «Jeg er bevisst pusten min og jeg aksepterer måten jeg puster på.»
La oss si at du får en veldig vond følelse mens du mediterer. Da skal du møte den ved å si: «Jeg er bevisst den vonde følelsen og jeg aksepterer den.» Etter at du har anerkjent den vonde følelsen, vend oppmerksomheten tilbake til pusten.
Essensen av øvelsen er altså følgende: Fokusér på pusten og anerkjenn alt som dukker opp i sinnet ditt, for så å vende fokuset tilbake til pusten. Det som kan dukke opp er tanker, minner, følelser som gjør vondt eller godt, lyder i miljøet rundt deg, kløing i kroppen osv. Husk å bruke din indre stemme som beskrevet over for å fokusere på pusten og anerkjenne det som dukker opp i din bevissthet.
Mange henger seg opp i pusten. I denne teknikken skal du ikke puste på en spesifikk måte.
Om du skulle falle bort, enten ved å sove eller at du glemmer at du mediterer, skal du også anerkjenne dette for så vende oppmerksomheten tilbake til pust.
Hovedmålet er bevissthet, anerkjennelse og aksept.
Steg 2 – automatisert oppmerksomhet
Nesten alt et menneske gjør kan bli automatisert. Kanskje kjører du bil og kan huske at du til å begynne med måtte fokusere på bilkjøring? Nå kan du sette deg i bilen og til og med glemme at du har kjørt bil fra A til Å. Det samme gjelder å lese, kle på deg og pusse tenner – alt dette har blitt automatisert og del av din daglige atferd.
På et eller annet tidspunkt vil også mindfulness-meditasjon bli automatisert. Når dette skjer vil du oppleve en veldig behagelig vekselvirkning mellom pust og det som dukker opp i bevisstheten. Du vil bli oppmerksom på at du er bevisst.
Veien videre
Gjennom min meditasjonspraksis har jeg blitt bevisst at mitt bevisste sinn er noe annet enn tankene eller følelsene som dukker opp. Jeg er en bevissthet. Jeg opplever meg selv, men jeg kan aldri helt se meg selv – fordi det jeg får øye på kan ikke være meg. Fordi, hvem er det da som ser på det jeg har fått øye på?
Hvem er du dersom du ikke er tankene dine, følelsene dine eller det som dukker opp i sinnet ditt? Hva betyr dette for selvutvikling og din evne til å skape det livet du egentlig ønsker?
Jeg opplever at tankene mine gir følelsene mine form og noen ganger forsterker det jeg føler. Et eksempel: Jeg kjenner at det gnager i magen og jeg tenker: «Jeg er sulten, hva har jeg lyst på?» Jeg begynner da å planlegge hva jeg skal spise og hva jeg må gjøre for å skaffe meg maten.
Noen ganger kan jeg kjenne at det gnager i magen og jeg tenker: «Jeg har en deilig letthetsfølelsen i kroppen og jeg smiler til meg selv og går videre.»
Et annet eksempel kan være at jeg kjenner meg sliten og utilpass. Hvis jeg tenker: «Uff, ikke nå igjen, jeg må skrive! Fader, hvorfor skjer dette meg… Æsj… Det er kjipt å være sliten når jeg må bli ferdig med noe.”, vil denne tankerekken gjøre at jeg blir enda mer tilbøyelig til å gå inn i en ond sirkel. (Jeg må le litt av meg selv – selv det å skrive dette ga meg vondt i hodet).
Jeg kan velge å være bevisst på tankene mine og det som foregår i kroppen min. Jeg opplever at jeg tar et skritt ut av meg selv og bare blir en bevissthet som betrakter. Når jeg er i denne tilstanden har jeg evnen til å velge en ny tankerekke, og dermed dempe et eventuelt ubehag og jobbe videre med lyst og et positivt sinn.
Når du klarer dette er du ikke lenger fanget i sirkelen av stimuli og respons. Du er fri til å velge hvordan du vil reagere på en gitt stimuli.
Mediterer du? I så fall har du kanskje andre opplevelser enn det jeg har beskrevet, eller kan bekrefte noe av det jeg har beskrevet. Fortell gjerne.
Ønsker deg alt godt
Sigurd
For å bestille en time gå til vår online booking.
Er du ikke abonnent?
Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.
Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!