BESTILL TIME

Selvmord - Et "tabu" vi må snakke om

Å miste noen til selvmord er en utfordrende reise, gjort enda mer komplisert av tabuer som omgir emnet. Som psykolog ønsker jeg å belyse denne vanskelige situasjonen. For de etterlatte er det viktig å gi seg selv tid og rom for sorg. I dette innlegget deler jeg syv råd som kan hjelpe deg i sorgprosessen.

For de rundt, inkludert barn og unge, er åpenhet og støtte avgjørende. Jeg gir syv råd for å hjelpe deg med å snakke med barn om selvmord og støtte dem gjennom slike vanskelige samtaler.

Samtidig er det avgjørende å ha en åpen dialog rundt selvmord og selvmordstanker. Vi tilbyr syv råd for å støtte dem som vurderer å avslutte sitt eget liv. Det er håp, og hjelpen er tilgjengelig. Du skal aldri føle at du er alene i det du står i!

Vi forstår at dette er et ømt og vondt tema, men gjennom åpenhet og samhold kan vi bryte ned barriererene. Krisetimer er tilgjengelige – ikke nøl med å søke hjelp. Du er ikke alene, og det er en vei mot håp og helbredelse, og du trenger ikke å stå i det alene.

 

For De Etterlatte:

  1. Tillat deg selv å sørge: Aksepter dine følelser og gi deg selv tid og rom til å sørge og bearbeide tapet.
  2. Søk støtte: Del dine følelser med nære venner, familie eller en profesjonell. Åpen kommunikasjon kan være terapeutisk.
  3. Unngå selvskyld: Forstå at du ikke har kontroll over andres valg. Skyldfølelse kan være begrensende og forsinke helingsprosessen.
  4. Ta vare på din mentale helse: Oppsøk profesjonell hjelp om nødvendig. En terapeut kan være en støttende guide i denne tiden.
  5. Åpne samtaler: Del minner og følelser om den avdøde. Åpne samtaler kan hjelpe deg å forstå din egen reaksjon og bearbeidelse.
  6. Lag ritualer: Skap ritualer eller minnesmerker for å ære minnet til den avdøde. Dette kan bidra til helbredelse og aksept.
  7. Vær tålmodig med deg selv: Gjenoppretting tar tid. Aksepter at det vil være opp- og nedturer, og at helingsprosessen er unik for hver person.

For Samtaler med Barn om Selvmord:

  1. Vær ærlig: Tilpass informasjonen til barnets alder, men vær ærlig og svar på spørsmål så godt du kan.
  2. Skap et trygt rom: La barnet føle seg trygt for å dele følelser og tanker. Unngå å dømme eller avvise.
  3. Tilby profesjonell hjelp: Om du synes at det er vanskelig å snakke med barnet, kan det å få hjelp fra profesjonelle være til stor hjelp. Oppmuntre til å snakke med en skolepsykolog eller terapeut med erfaring med å støtte barn gjennom slike situasjoner.
  4. Gi kontekst: Forklar situasjonen på en måte som er tilpasset barnets alder og forståelsesevne.
  5. Vær tilstede: Vær tilgjengelig for støtte og lytting. Din tilstedeværelse kan være en trøstende faktor for barnet.
  6. Fremhev samhørighet: Fokuser på familie- og sosiale bånd som støtte under vanskelige tider.
  7. Følg opp: Hold regelmessig kontakt med barnet. Spør hvordan de har det, og om det er noe de vil dele eller diskutere.

For De Som Vurderer Selvmord:

  1. Søk profesjonell hjelp: Rådfør deg med en psykolog eller terapeut som kan hjelpe deg å forstå og håndtere underliggende problemer.
  2. Del dine følelser: Åpne opp for venner eller familie. Å dele byrden du sitter med kan bidra til å lette den og skape forståelse.
  3. Finn styrke i støtte: Utforsk støttegrupper eller organisasjoner som er dedikert til å hjelpe de som går gjennom lignende utfordringer. For du er ikke alene.
  4. Identifiser håp: Arbeid med å finne små positive elementer i livet ditt. Å kjenne på håp kan være en sterk motgift mot fortvilelse.
  5. Lag en sikkerhetsplan: Lag en plan for hva du kan gjøre når følelsene blir overveldende. Dette kan inkludere kontaktpersoner, aktiviteter eller steder som gir støtte.
  6. Vær åpen om behovet for hjelp: Gi klart uttrykk for dine behov og vær åpen for hjelp fra de rundt deg. Du er ikke alene.
  7. Sett små mål: Del store utfordringer inn i mindre, håndterbare mål. Å oppnå små ting kan bygge opp selvtilliten over tid.

"Mental helse" er en hjelpelinje som har åpent 24 timer i døgnet og som er klare til å hjelpe deg. En telefonsamtale kan være starten på veien ut av mørke. Ring de på tlf nr 116 123!

Trenger du en time hos Sigurd, kan du enkelt finne timen som passer deg best, på vår online booking.

 

Avslutningsvis 

Når man står midt i en situasjon som føles håpløs, kan det føles ut som om håpet er langt unna. Men i fellesskap, gjennom støtte og åpenhet, kan vi finne en vei ut. La oss være der for hverandre, bryte tausheten, og minne om at håp alltid er et skritt nærmere enn vi tror. Sammen kan vi vise at ingen er alene og at hjelpen finnes når vi trenger den mest.

 

Forfatter: Caroline C. Barca

Medforfatter: Sigurd Stubsjøen

For å bestille en time gå til vår online booking.

Bestill time

Er du ikke abonnent?

Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.

Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!