Selvskading: Hva ligger bak og hvordan finne hjelp?
Selvskading er et alvorlig, men ofte misforstått, problem som påvirker mange mennesker, spesielt ungdommer. Selv om det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen velger å skade seg selv, er det viktig å se på selvskading som et rop om hjelp – en måte å håndtere overveldende følelser som ikke kan uttrykkes på andre måter.
Hva er selvskading?
Selvskading innebærer å påføre seg selv fysisk skade som et middel til å håndtere sterke emosjoner, indre smerte eller psykologisk stress. De vanligste formene for selvskading inkluderer kutting, brenning, eller å slå seg selv, men det kan også innebære å trekke ut hår, sulte seg selv, eller forgifte kroppen med skadelige stoffer.
Hvorfor skader mennesker seg selv?
Selvskading er sjelden et ønske om å dø, men heller et desperat forsøk på å finne en måte å håndtere overveldende følelser på. Det kan oppstå som en respons på traumer, psykiske lidelser som depresjon og angst, eller følelsesmessig undertrykkelse.
- For å lindre følelsesmessig smerte: Mange som skader seg selv opplever en midlertidig følelse av lettelse etter å ha påført seg skade. Den fysiske smerten kan distrahere fra den emosjonelle smerten og gi en illusjon av kontroll.
- For å uttrykke følelser: Noen skader seg selv for å uttrykke følelser de ikke klarer å sette ord på. Smerten de føler innvendig blir manifestert utad som fysisk smerte.
- Som en straff: Selvhat og skyldfølelse kan føre til at noen føler at de "fortjener" smerte, og selvskading blir en måte å straffe seg selv på.
Tegn på selvskading
Det er ofte vanskelig for utenforstående å oppdage selvskading, da det vanligvis skjer i det skjulte. Her er noen tegn du kan se etter:
- Hyppige uforklarlige kutt eller merker på huden, spesielt på armer, ben eller mage.
- Bruk av langermede klær selv på varme dager, for å skjule skader.
- Overdreven unnskyldning eller forsvar når man spør om sår eller merker.
- Plutselige endringer i humør, isolasjon eller tilbaketrekning fra sosiale situasjoner.
Hvordan hjelpe noen som skader seg selv
Det kan være ekstremt vanskelig å vite hva man skal gjøre hvis man mistenker at noen skader seg selv. Den viktigste tingen å huske er at selvskading ofte er et symptom på underliggende psykiske lidelser eller emosjonell smerte som trenger profesjonell hjelp.
-
Vær til stede: Det viktigste du kan gjøre er å være der for personen. La dem vite at du bryr deg, og at du er villig til å lytte uten å dømme.
-
Unngå konfrontasjon: Ikke kjeft på eller konfronter personen direkte om selvskadingen, da dette kan føre til at de trekker seg tilbake og blir mer hemmelighetsfulle.
-
Hjelp dem med å finne profesjonell hjelp: Selvskading er et komplekst problem som ofte krever terapi. Psykologer kan hjelpe personen med å finne alternative mestringsstrategier og bearbeide de underliggende problemene.
Alternative mestringsstrategier
For mange som sliter med selvskading, er det viktig å finne alternative måter å håndtere stress og følelser på. Noen forslag kan inkludere:
- Kreative aktiviteter: Maling, skriving eller musikk kan være en måte å uttrykke følelser på uten å skade seg selv.
- Fysisk aktivitet: Trening kan bidra til å kanalisere energi og stress på en sunn måte.
- Mindfulness og pusteteknikker: Disse teknikkene kan hjelpe med å roe ned nervesystemet og redusere impulsene til selvskading.
Veien til å få det bedre
Selv om selvskading kan føles som den eneste måten å håndtere smerte på i øyeblikket, er det viktig å vite at det finnes andre, sunnere måter å bearbeide følelsene på. Med støtte fra venner, familie og profesjonell hjelp, kan man lære å finne nye mestringsstrategier og ta steget mot et liv uten selvskading.
Ta gjerne kontakt med oss, hvis du eller noen du kjenner trenger hjelp. Vi er her for å hjelpe.
For å bestille en time gå til vår online booking.
Er du ikke abonnent?
Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.
Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!